ANALIZA (23.07.)

20:45 Oxford – Fulham 3+ ( 1.60 ) -

Neplansko dovođenje igrača u prelaznom roku, glupa politika kluba te gomilanje ofanzivnih fudbalera upitnog kvaliteta (upitnog za Premier Ligu) su doveli do toga da Fulham prošle sezone praktično od samog početka bude glavni kandidat za ispadanje. Ceh je vrlo brzo platio Jokanović, ali njegovim odlaskom stvari se nisu puno popravile tako da se ova ekipa ekspresno vratila u Championship. Sačuvali su zanimljiv igrački kadar, momci nisu imali kvalitet za Premier Ligu, ali sigurno da se ove sezone mogu boriti za vrh u Championshipu.
Ambicije Oxforda kao člana Lige 1 mi nisu poznate, vidim samo da su odavno počeli sa prijateljskim utakmicama, da su tu često bile goleade te ako su i gubili gubili su sa postignutim golom (prije par dana od QPR 1:2).
Za Fulham mislim da će i ove sezone da se bori za Premier Ligu i da će to uraditi napadačkim fudbalom. Prijateljske utakmice služe da se što bolje uigraju i mislim da će upravo na taj napadački segment i obratiti više pažnje tako da su u defanzivi i dalje ranjivi (na tri prijateljska meča primili pet golova). Dobili su prije par dana nakon preokreta Brighton, oba gola je postigao Cairney, igrali su Sessegnon, Le Marchand, Kebano, Mitrović…tek kasnije u drugom poluvremenu su počeli sa izmjenama tako da su željeli dobar rezultat. Oxford je prilika za novu pobjedu na pripremama, prilika za postizanje novih golova, ali isto tako i prilika Oxfordu da se suprotstavi klubu iz višeg ranga koji je dojučerašnji premierligaš, prilika koju mogu iskoristiti da i smai postignu neki gol i obraduju svoje navijače.

18:45 Sion – Valencia 3+ ( 1.85 ) +

Sion je dosta netipično odradio četiri pripremne utakmice, u ta četiri meča pala su svega dva gola i sva četiri meča su završila nerješeno: PSV 0:0, Grenoble 1:1, Xamax 0:0 i Everton 0:0. Toliko zatvorene prijateljske utakmice kao da su malo iscrpile taktički i psihički igrače Siona pa su u prvom kolu prvenstva doživjeli brodolom na svom terenu od Basela, poraženi su 1:4. Iako je prvenstvo počela nisu završili sa prijateljskim utakmicama, Valencia je preveliko ime da ih se odbije i gostovanje Španaca u Švicarskoj su iskoristili za zakazivanje nove prijateljske utakmice.
Valencia je pripreme počela porazom od Monaca 0:1 iako je po svemu viđenom na toj utakmici jednostavno moralo biti više golova. Kao što je tipično za prijateljske utakmice izvršeno je mnogo izmjena, a među početnih 11 mjesto su tad našli i Coquelin, Diakhaby, Gameiro, Garay, Guedes…sve u svemu respektabilan sastav Španaca. Kako vrijeme bude odmicalo vjerujem da će bivati sve bolji i bolji, samim tim sve opasniji u napadu.
U prijateljskim mečevima nema potrebe da se pretjerano obraća pažnja na odbranu, iz tog razloga su mi i netipični ti mečevi Siona, ali ostali su dužni domaćim navijačima, treba se iskupiti donekle i za debakl protiv Basela pa ih očekujem u ofanzivnom izdanju i sa željom da se nadigravaju sa renomiranim protivnikom. Valencia je naravno favorit, kvalitetniji, skuplji tim, dolaze iz neuporedivo jače lige, ali kako su tek na početku priprema i dalje imaju mane u svojoj igri, treba uklopiti sve linije tima tako da sve u svemu očekujem zanimljivu utakmicu gdje će timovi željeti da postignu gol više i mislim da će se mreže tresti minimalno tri puta.

Author: admin

Leave a Reply